woensdag 14 mei 2008

Verkopen met verlies

In het boek 'Wat de belegger zeker moet weten' van Thierry Debels las ik een hoofdstuk over verkopen met verlies. Inderdaad, verkopen met verlies is heel moeilijk, ook voor mij. Nadat je aandeel in waarde is gezakt, hoop je natuurlijk op een herstel of zelfs een kleine winst.

Als je een kleine winst hebt zal je zeker willen spelen en de winst veilig stellen. Ook al is de kans reëel dat het aandeel verder blijft stijgen. In een situatie met verlies redeneer je juist omgekeerd. Verlies heb je, en je neemt liever meer risico om de situatie om te keren en je behoudt het aandeel.

Maar toch is het noodzakelijk af en toe te verkopen met verlies. Dit maakt ook deel uit van het beleggen. Bouw geen emotionele band uit met een bepaald aandeel. Met het geld van de verkoop kan je een nieuw aandeel kopen en op zoek gaan naar nieuwe opportuniteiten!

Een stop-loss instellen is de oplossing. Als een aandeel meer dan 10% daalt, verkoop het dan. Verplicht jezelf om het dan te verkopen. Zo kan je maximaal 10% verliezen! Geef toe dat je fout zat (wat soms wel moeilijk zit) en neem verlies (en voorkom nog meer verlies).

Hopelijk kan ik deze wijze raad van Thierry Debels ook op mijn eigen portefeuille toepassen...

Dimi

0 reacties: