zaterdag 24 mei 2008

Belasting op dividenden

Betaal ik belastingen op mijn dividenden?
Eerst moet je weten wat dividenden zijn, dan pas kan je nagaan hoeveel belasting je erop moet betalen.

Wettelijke definitie dividenden (art. 16 WIB):

- alle voordelen verbonden aan aandelen en winstbewijzen die een vennootschap toekent aan de aandeelhouders. Het heeft geen belang of de uitgekeerde dividenden van de werkelijke winst of van het vermogen van de vennootschap zelf zijn afgenomen, het enige wat telt is de werkelijke verrijking van het vermogen van de aandeelhouder;

- gehele of gedeeltelijke terugbetalingen van maatschappelijk kapitaal of uitgiftepremies, met uitzondering van diegene verkregen ter uitvoering van een regelmatige beslissing tot vermindering van het maatschappelijk kapitaal;

- uitkeringen die worden aangemerkt als dividenden in artikelen 186, 187 en 209 (WIB), in geval van gehele of gedeeltelijke verdeling van het maatschappelijk vermorgen van een vennootschap of van verkrijging van eigen aandelen door een vennootschap, de zogenaamde liquidatie- en inkoopboni;

(Tot 2002 was de inkoop van eigen aandelen onbelastbaar, terwijl een dividenduitkering wel belast wordt. Mede hierdoor was de inkoop van eigen aandelen behoorlijk populair. Nu wordt de inkoop van eigen aandelen gezien als dividenden (art 18, 2° ter WIB) en zijn sindsdien onderworpen aan een roerende voorheffing van 10%)

- intresten van voorschotten, als:
  • de toegepaste rentevoet hoger is dan de op de geldmarkt geldende rentevoet
  • het voorschot meer bedraagt dan de som van de belaste reserves bij het begin van het belastbaar tijdperk en het gestorte kapitaal op het einde van dit tijdperk



Niet verplicht aan te geven inkomsten, met een roerende voorheffing van 25%:
  • dividenden van aandelen die geen verlaagd tarief kunnen genieten;
  • buitenlandse inkomsten, met inhouding van 25% voorheffing, geïnd via een Belgisch tussenpersoon. Wanneer buitenlandse roerende inkomsten via een Belgisch tussenpersoon geïnd worden, is de roerende voorheffing daarop reeds ingehouden, zodat ook in dit geval de aangifte facultatief is.
  • ....
Niet verplicht aan te geven inkomsten, met een roerende voorheffing van 15%:
  • VVPR-aandelen en aandelen met VVPR-strips: in deze gevallen spreken we dus van VVPR-aandelen ("verlaagde voorheffing, précompte réduit"). Momenteel zijn de meeste VVPR-aandelen effectief opgesplitst in een gewoon aandeel en een VVPR-strip die noteert op de enkele fixing van Euronext Brussel. De aandeelhouder die de gewone coupon samen aanbiedt met de VVPR-strip heeft dan het recht op de verlaagde voorheffing.

  • Distributieaandelen van beleggingsvennootschappen: dividenden van Belgische beleggingsvenootschappen (Bevek/Bevak) zijn eveneens onderworpen aan een verlaagde roerende voorheffing van 15%. Voor dividenden van buitenlandse beleggingsvennootschappen geldt in principe het tarief van 25%, maar ook hier is het verlaagde tarief mogelijk voor fondsen opgericht na 1993 onder dezelfde voorwaarden als voor de VVPR-aandelen.
Verplicht aan te geven inkomsten:
  • Dubbele belasting op buitenlandse dividenden: het dividendinkomen van buitenlandse aandelen wordt zwaarder belast dan dat van Belgische. Eerst betaalt u belastigen in het buitenland (de buitenlandse belasting verschilt van land tot land) en op het netto ontvangen kapitaal betaalt u nogmaals 25% belastingen.

    voorbeeld: als de buitenlands bronbelasting 25% bedraagt. Moet je nog eens 25% roerende voorheffing betalen om de resterende 75%. Totale belastingsdruk: 43,8%.
    Voor aandelen in Frankrijk en Nederland betalen wij slechts 15% belasting in het buitenland.

Je moet dus wel degelijk belastingen betalen op uitgekeerde dividenden, 15 of 25% roerende voorheffing. Als je een VVPR-strip koopt van een aandeel, betaal je slechts 15% roerende voorheffing. Op dividenden van buitenlandse aandelen betaal je 2x belastingen! Welkom in Europa!

Dimi

(bron: Belasting- en Beleggingsgids 2008, Pelckmans uitgeverij)

2 reacties:

Anoniem zei

Per saldo betaal je theoretisch niks. De voorheffing die je in Nederland afdraagt ontvang je aan het eind van het jaar terug door verrekening. Het is mogelijk om de ingehouden belasting uit het buitenland ook terug te vorderen. Echter is dit door veel rompslomp vrijwel onmogelijk gemaakt.

Anoniem zei

Helaas in mijn geval wordt er 15% in NL ingehouden, en door in Belgie (door mijn bank) nogmaals 15%! Teruggave is schijnbaar niet mogelijk hetgeen mij extreem veel kost! Is er iemand die hier betere oplossingen heeft? Mijn firma heeft erg veel cash en wil deze cash verminderen door de aandeelhouders geld te geven. HELP?