vrijdag 16 mei 2008

De Cowboys op BeursFora

Als beginnende belegger wilde ik wel eens weten wat andere mensen van een bepaald aandeel vonden. Op de verschillende fora van Cash.be stonden duizenden meningen en reacties van aandeelhouders of van mensen die op zoek waren naar 'de beste' aandelen. Dan merk je op dat het beurssentiment een grote rol speelt en de meningen van mensen beïnvloedt. De gekste verzonnen verhalen vind je er terug. Een mooi voorbeeld: Option. In 2003 zijn Option-aandelen minder dan 2 euro waard, 3 jaar later tien keer meer! Op het forum is iedereen gelukkig, iedereen vertelt grootse verhalen. In 2007 ging het van kwaad naar erger, Option verloor kwartaal na kwartaal een paar tientallen percenten. Nu, in 2008 stond Option op een gegeven moment weer aan 4 euro. Iedereen klonk viesgezind op het forum, schelden, roepen en tieren... . Tot de koers 20% stijgt in één dag en in no-time naar 6 euro gaat, iedereen euforisch!

Ik ben nooit wijzer geworden door te bladeren in Fora waarin beleggers op elkaar schelden.
Wat je wel kan leren op een forum is hoe mensen reageren op bepaalde gebeurtenissen. Een doordachte, gefundeerde analyse vind je naar mijn bescheiden mening zelden terug. Af en toe schelden kan geen kwaad, maar baseer je koopstrategie niet op verhalen van cowboys op het forum.

Dimi

3 reacties:

Anoniem zei

een goeie blog hoor, maar lees je artikels af en toe eens na (het is dus niet 'aventoe';)

succes nog

Dimitri zei

Woeps, inderdaad een dikke fout. Als je het zelf naleest, lees je over de fouten heen. Dus als je fouten ziet staan, melden! Danku!

Dimi

Beursaap zei

Volledig akkoord. Bovendien zijn de meeste beursforums veel te commercieel.

Gelukkig zijn er uitzonderingen zoals deze site en bijvoorbeeld www.croesusforum.com ...