donderdag 15 mei 2008

Banken maken graag winst

Waarom vertrouwen zoveel mensen hun beleggingsadviseur bijna blindelings? Omdat ze niet beter weten. De verpakking ziet er altijd aantrekkelijk uit, maar de eigelijke inhoud geeft de beleggingsadviseur zelden vrij. Je vraagt aan je adviseur in de bank: "is dat een goed fonds". Zonder na te denken roept de adviseur terug: "ja natuurlijk, anders zouden we het niet aanbieden". Waarschijnlijk zijn mensen iets waakzamer als ze een tweedehands auto kopen op de hoek van de straat. De autoverkoper en beleggingsadviseur zijn nochtans beiden verkopers die winst willen maken! Op hun objectiviteit moet je ook niet rekenen, misschien kunnen zij de toekomst voorspellen?

Waarvoor betaal jij je belegginsadviseur? Je kent het verhaal van Jacko wellicht. Een gorilla die de AEX-index klopt en analisten verslaat. Voor de 8ste keer op rij (door sommigen weerlegd). Kan dit nog toeval zijn?

Dimi

(lees meer over Jacko: www.beursgorilla.nl/index.asp en geloof vooral niet alles wat er staat)

2 reacties:

Anoniem zei

Veel mensen maken gebruik van een beleggingsadviseur omdat ze die als zondebok kunnen gebruiken. Als het slecht gaat met hun beleggingen, dan is het die adviseur geweest. Als het goed gaat, hebben zijzelf natuurlijk de juiste keuze gemaakt.

Dimitri zei

Dat is absoluut zo. Als geld verliest is het makkelijker te verteren wanneer je de verantwoordelijkheid zelf niet draagt. Denk ik.

Dimi