woensdag 18 juni 2008

De Beurscrash

De Tijd kopt vandaag: "Doemscenario's vellen beurs".


Uit een grafiekje op de voorpagina kan je afleiden dat grondstoffen de enige rendabele belegging was sinds begin dit jaar. Bankaandelen verloren het meeste terrein. De analyse van Bob Janjuah, de kredietstrateeg bij Royal Bank of Scotland wordt uitgebreid besproken. Met als conclusie: "Momenteel is alleen cash een toevluchtsoord". Op pagina drie wordt het probleem uitvergroot. "Dit wordt de ergste berenmarkt in 100jaar", met een foto van protesterende mensen tijdens de crash van 1929 (ken je geschiedenis!) op Wall Street.

Zelf heb ik Fortis weer verkocht (13,30 euro) om lager te kunnen inpikken (dat han nu al gekund, 1,1% 'rendement'). Ik geloof dat we los door de 13 euro gaan. De Dow Jones en de Nasdaq verloren respectievelijk 1,08% en 1,14%. De olieprijs blijft hoog. Ik zie niet in waarom we vandaag hoger zouden eindigen.

Voor wie dacht dat hij met grondstoffen veilig ingedijkt was tegen de crash is mis volgens De Tijd: "Grondstoffen zijn zeepbel die op uitspatten staat".

Een positieve noot was de eerste grote deal die Thrombogenics binnen dreef. Roche koopt de rechten op een potentieel kankermedicijn dat door Thrombogenics en het Zweedse BioInvent werd ontwikkeld. Roche legt maar liefst 50 miljoen euro op tafel (60% voor Thrombegenics). Als de ontwikkelingen van het kankermiddel tot succes leiden kunnen de twee farmapartners maximaal nog eens 450 miljoen euro verdienen.

Option daarentegen verliest vandaag opnieuw bijna 5%. Sinds een analist van KBC een paar dagen geleden het aandeel afprees op KanaalZ daalde Option 11%. Een maand geleden noteerde de koers meer dan 25% hoger. Een dode mus of een koopgelegendheid?

Nyrstar bereikt vandaag een nieuw diepterecord: 12,30 euro. Dit is zo'n 35% minder dan de introductieprijs nog geen jaar geleden. De koers staat onder druk sinds bekend raakt dat Nyrstar 75 miljoen extra moet betalen aan Ziniflex. Toch blijven analisten positief met koopadviezen en koersdoelen boven de 18euro.

Dimi (bron: De Tijd)

0 reacties: