dinsdag 20 januari 2009

KBC wankelt

Een paar maanden geleden was er het algemeen gevoel dat er maar een paar banken onderuit zouden gaan ten gevolge van de financiële crisis. In België waren Dexia en Fortis de boemannen. De regering beschermde de spaarders (al dan niet terecht), met catastrofale gevolgen voor de aandeelhouders. Een paar kapitaalrondes verder schommelt de koers van Dexia en Fortis respectievelijk rond 3 en 1 euro.

Kranten lieten uitschijnen dat Dexia en Fortis de grote verliezers waren en dat de spaarders hun geld gingen deponeren bij KBC en Deutsche Bank, de twee grote 'winnaars', de 'veilige' banken. KBC zou stabieler en sterker staan. Niets lijkt minder waar. Het aandeel KBC verloor in 1 jaar 90% van zijn waarde! Op vrijdag 16, maandag 19 en dinsdag 20 januari verloor het aandeel telkens meer dan 20% van zijn waarde. Moody's verlaagde de rating van 3 van de 17 CDO's (herverpakte kredieten) van KBC. Ook de afzwakkende Oost-Europese markt (o.a. de verzwakte roebel) zou roet in het eten gooien voor KBC.

In deze dalende markt (en na de crash van Fortis en Dexia, die nog vers in het geheugen ligt) ageren beleggers in paniek en dumpen de aandelen aan eender welke prijs. Sommige beleggers speculeren waarschijnlijk op een nieuwe kapitaalverhoging. De Tijd suggereert dat Minister van Financiën Didier Reynders een 'bad bank' wil oprichten. Dit is eigelijk een vuilbak waar de 'rommelkredieten' van Belgische banken kunnen worden gedumpt. Wie gaat er voor de kosten opdraaien? De belastingbetaler!

In deze onzekere tijden is bankaandelen kopen een grote gok, en waarschijnlijk de verkeerde keuze.

Société Générale blijkt als één van de weinig financiële instellingen toch nog winst te kunnen maken. De Franse bank zou een nettowinst van 2 miljard euro hebben gemaakt in 2008. De koers stijgt op de beurs van Parijs bijna 6%. Wordt de bankencrisis in Frankrijk beter aangepakt?



0 reacties: