maandag 19 januari 2009

Banken in de hoofdrol

Alweer een donkerrode dag op de Europese beurzen. Net zoals vorig jaar lijken de banken ook dit jaar de hoofdrol naar zich toe te trekken. Zwarte piet is vandaag RBS (Royal Bank of Scotland), het aandeel verliest vandaag maar liefst 66%! RBS biecht een verlies van 28 miljard pond op voor het boekjaar 2008.

Binnen de Bel20 presteert het aandeel KBC ondermaats. Gedreven door geruchten zakte de koers gisteren meer dan 20%, vandaag schommelt het verlies rond 18%. Na het enorme verlies vrijdag, had de markt een reactie verwacht van KBC. KBC zweeg stil. Vandaag wordt er dan uiteindelijk gereageerd: "KBC ontkent geruchten in de markt". Boosdoener was Moody's, die CDOs (herverpakte kredieten) downgrade. Daar zegt KBC het volgende over: "die downgrade is slechts van toepassing op 3 van de 17 CDO's". Er lijkt dus weinig aan de hand.

In deze barre tijden overreageert de markt en ageren beleggers in paniek. Onzekerheid heerst, wat nooit goed is en leidt tot sterke dalingen. Beleggers zijn bang dat ook KBC enorme verliezen zal opbiechten. Het doet denken aan Fortis en Dexia. De vergelijking gaat niet helemaal op, maar ook bij KBC heerst onzekerheid. Beleggers willen niet twee keer dezelfde fout maken.

Dexia en Fortis sluiten vandaag elk meer dan 5% lager.

Wie durft aan deze lage koersen in te stappen?




0 reacties: