woensdag 7 januari 2009

Heeft Nyrstar de bodem geraakt?

Eén van de felst geplaagde aandelen in 2008 was Nyrstar. In januari 2008 was een aandeel nog 16 euro waard. Een catastrofale beursintroductie. De laagste koers werd eind oktober bereikt: 1,55 euro. Samen met Agfa-Gevaert wordt Nyrstar uit de Bel20 geknikkerd, Befimmo en Telenet zijn de vervangers.

Door de financiële crisis werd Nyrstar verplicht de productie van zink in verschillende bedrijven terug te schroeven. Het aanbod overstijgt de vraag en dus treft Nyrstar maatregelen. In het Amerikaanse Clarksville met werd de productie met 40% teruggeschroefd. Ook de verstigingen in Balen (België) en Budel (Nederland) moesten een productieverlaging incasseren. Budel gaat de productie met 28% terugschroeven, terwijl de fabriek in Balen zijn deuren voor een half jaar sluit.

Nyrstar is sterk afhankelijk van de (nu zwakke) dollar en de zinkprijs. De zinkprijs zakte sinds de beursintroductie (pijl op grafiek) continu, maar lijkt nu toch een steun te hebben gevonden, net als het aandeel Nyrstar.
Nu het herstelplan van Obama de Amerikaanse economie hoop geeft, lijkt ook de dollar niet verder te gaan verzwakken. Na het rampjaar 2008 voor Nyrstar door een combinatie van negatieve factoren, zal Nyrstar in 2009 herstellen. Buy!

4 reacties:

Anoniem zei

Maarten Verheyen heeft gisteren ook al een koopadvies gegeven, ben eens benieuwd of dat vandaag in de koers wordt weerspiegeld.

Anoniem zei

herstelplan van Obama vind ik maar toch niks. Het kan iederdaad de economie hoop geven en herstellen, maar ik vrees dat de eurofie wel eens snel kan gedaan zijn en dat er dan wel eens een negatief effect zou kunnen zijn.

En over de dollar dat hij niet verder zou verzwakken zou ik toch ook maar niet teveel op rekenen. Onlangs nog op CNBC gezien dat de "pro's" erop rekenen dat de dollar wel eens zou kunnen verzwakken in positie. Zeker als de Aziatische landen als China, Korea en in mindere mate Japan de dollar op de markt gooien. Zitten met tonnen dollars.

Maar dan dit is natuurlijk, wat als, etc...

Mijn punt is, Nyrstar heeft klappen gekregen, kan een verstevigde positie krijgen door Obama's plan, maar ik zou toch maar voorzichting zijn erop los te kopen.
Zit al met genoeg blaren op mijn billen...

Dimitri zei

Het belangrijkste is dat de Zinkprijs niet verder terugvalt. De steun gevormd in 2004 zal hopelijk stand houden.

Anoniem zei

Nyrstar heeft wel een mooie bearflag. De vraag is of de zinkprijs gaat stijgen, dat kan alleen als de economie terug aantrekt. Dat zie ik nog niet dadelijk gebeuren...